Mange danskere kommer desværre til at gældsætte sig dyrere end nødvendigt, da mange ikke har den fornødne indsigt og viden på låneområdet. Dels om hvordan ansøgningsprocessen bør gribes an og dels om hvad de forskellige begreber indebærer.

Det kan i sidste ende koste dig mange penge på bundlinjen, da der kan være stor forskel på udbydernes rente og omkostningsniveau. Vi ser derfor nærmere på 3 klassiske fejl, du for alt i verden ikke må lave. 

Faldgrube 1: Du får ikke indhentet flere tilbud

3 faldgruber du skal undgåDen mest velkendte fejl er, at du kun ansøger hos én udbyder og siger de JA, skriver du aftalen under med det samme. Det er dumt, da du ikke kan vide om der findes billigere alternativer derude.

Og specielt på nettet, tager det kun 5 minutter at udfylde en ansøgning og svaret kommer typisk inden for 1 time. Så der er ikke rigtig nogen undskyldning for, ikke at få ansøgt hos 3-4 udbydere. Det vil i sidste ende give dig de bedste kort på hånden og et bredere udvalg – og ikke mindst bedre chancer for at finde det billigste firma.

Faldgrube 2: Du fokuserer på renten, frem for ÅOP

Når du så har været god at indhente 2-3 tilbud, må du ikke stirre dig blind på renten. Det er nemt kun at fokusere på renternes størrelse, da det er begrebet mange kender til. Men rent faktisk er ÅOP langt vigtigere, da denne sats indebærer samtlige omkostninger.

Så her er startomkostninger, gebyrer og lignende inkluderet. ÅOP giver derfor det mest reelle og korrekte billede af, hvilket lån der er billigst samlet set. Så fokuser mest på den.

Se også: Gratis forbrugslån i 30 dage

Faldgrube 3: Du sikrer ikke, at du kan betale den månedlige ydelse

Sidst er det meget vigtigt, at du altid sikrer du kan betale den månedlige ydelse. Alt for mange danskere har gældsat sig for hårdt de seneste 5-10 år og det får store konsekvenser.

Konsekvenserne er ikke kun store, men rigtig dyre, i form af rykkergebyrer og ekstra omkostninger. Så inden du udvælger en aftale, bør du tjekke størrelsen på den månedlige ydelse og sikre den er til at betale via dit rådighedsbeløb.

Men hvordan ved jeg så det?

Hvis du ikke kender dit nuværende rådighedsbeløb, bør du få lavet et månedligt budget med indtægter og omkostninger. Her kan du hurtigt se hvor mange penge du har tilbage til forbrug og fritid. De er dette beløb (rådighedsbeløbet) du skal bruge til at afdrage på lånet.

Så hvis du kun har et rådighedsbeløb på 2.000 kroner/måned, er det meget presset at sige JA til en ydelse på 1.700 kroner/måned. Sørg for at holde lidt luft i økonomien – også når du låner penge. Du bør altid have plads til uforudsete omkostninger.