Løbetid er et begreb, der dækker over den periode af tid, hvor et lån kan betales tilbage. Løbetiden bliver fastsat af dig sammen med din låneudbyder. Der er forskel på hvor lang den kan være og det afhænger af meget af lånetypen og dine behov.

Om du har brug for pengene i 30 dage, 12 måneder eller helt op til 15 år. Det er det spektrum du finder på online markedet. Få gode råd til at vælge den rette løbetid i denne artikel.

Ved de såkaldte kviklån, er løbetiden meget kort på 1-45 dage. Til gengæld er løbetiden på eksempelvis et boliglån meget længere, typisk fra 15-30 år. I perioden, hvor du gradvist betaler dit lån tilbage, betaler du renter af lånets størrelse.

Sådan vælger du den rette løbetid

Løbetiden er afhængig af beløbets størrelse. Der er nemlig stor forskel på at søge om 10.000 eller 25.000 kroner. Det er klart at jo større lånet er, jo sværere er det at betale tilbage på kort tid. Der er både fordele og ulemper ved at have en lang eller kort løbetid. Derfor handler det om at vælge den rette løsning, der passer bedst på din situation.

For jo længere tid du har pengene, desto dyrere bliver det for dig samlet set.

1. Du skal kunne betale ydelsen.

Først og fremmest er det vigtigt, at du kan betale ydelsen tilbage inden for din fastsatte løbetid. Selvom det kan virke fristende at vælge en kort periode til at betale pengene tilbage, da du i så fald hurtigt har lånet ude af verden igen. Men det er vigtigt, at du kan betale tilbage inden for de aftalte frister.

Betaler du ikke de månedlige ydelser tilbage til tiden, kan du risikere at få dyrere rykkere eller i værste fald blive registreret i RKI.

2. Lån ikke længere end du behøver.

Samtidig er det vigtigt, at du ikke låner i længere tid, end du egentlig behøver. Har du mulighed for at tilbagebetale inden for en vis periode, så gør det, og lad være med at have en længere løbetid end nødvendigt. Der er omkostninger i forbindelse med tilbagebetalingen, og det er billigere for dig at få betalt beløbet tilbage hurtigst muligt.

Det handler altså om at finde balancen mellem den længde af din løbetid, som giver en månedlig ydelse du kan betale, men som samtidig ikke er for lang.