Når det kommer til lån, er der en lang række gode råd, tips og huskelister, der er gode at kende til. Det kan føles som en kompliceret proces både at tage et lån og bagefter administrere det.

Men der er dog én ting, som er vigtigere end alle de andre gode råd – en dødssynd. Når det kommer til at beslutte sig for lånet, er der flere faktorer du kan kigge på.

Det handler om at sammenligne de forskellige løsninger, hvilket er muligt at gøre når du har indhentet flere tilbud. Men her skal du fokusere på ÅOP og ikke renten.

Fokus på renten frem for ÅOP

ÅOP står for Årlige Omkostninger i Procent, og når du sammenligner forskellige lån, er det muligt at se, hvilke der er det billigste. Vælg altid det lån, der har den laveste ÅOP.

Et af de elementer ved der fejlagtigt bliver fokuseret lidt for meget på er renten. Men det er en rigtig dårlig idé kun at se sig blind på den og det er dødssynd nr. 2: At fokusere på renten frem for ÅOP.

Der kan nemlig være særlige tilfælde, hvor gebyrer og stiftelsesomkostninger kan medføre et forvrænget billede af det billigste lån. Vælger du den laveste ÅOP, er disse omkostninger inkluderet og du er sikker på at vælge den billigste løsning.

ÅOP er altid det vigtigste!

Når det kommer til lån, er ÅOP altid det vigtigste. Fejlen ved kun at se på renten, når du sammenligner er at du kan komme til en forkert konklusion. Om det er dyrt eller billigt afhænger af flere forskellige udgifter, både stiftelsesomkostninger, gebyrer, renten og alle de andre små omkostninger.

Nogle lån kan have en lav rente, men til gengæld have et meget højt gebyr for stiftelse. På den måde kan du blive “narret”, hvis du ikke har blik for ÅOP-niveauet

Eksempel 1: Beløb på 5.000 til 15 % i rente og med 800 kroner i stiftelsesomkostninger.

Eksempel 2: Beløb på 5.000 til 16 % i rente og med 100 kroner i stiftelsesomkostninger. 

Her kan den markante forskel i stifltelsesomkostninger på 700 kroner medføre, at eksempel 2 er billigst, selvom det jo har den laveste rente. Det vil ÅOP afklare om er tilfældet eller ej.

Renten er medregnet i ÅOP, derfor kan du helgardere dig ved ar holde øje med de årlige omkostninger. Alle låneudbydere online skal oplyse om det, derfor er det let for dig som låntager at sammenligne de forskellige tilbud med hinanden.