Vi har lavet en Forbrugslån Ordbog, hvor du kan blive klogere på alle de mest udbredte lånebegreber og økonomiske termer. De fleste er vigtige at kende til, når du skal søge penge online eller i banken.

Tjek vores gennemgang af begreber og deres betydning, for at blive bedre rustet til at finde det bedste og billigste forbrugslån.

Afdrag – Hvad betyder afdrag?

Afdrag er beløbet du betaler af på dit lån løbende. Det kan enten være på månedsbasis, som ved forbrugslån, eller på kvartalsbasis som ved realkreditlån. Terminen er forskellig, men afdraget er det beløb som din gæld bliver mindre. Der er derfor forskel på afdragets størrelse og så det samlede beløb du skal betale til långiveren (den månedlige ydelse). De to begreber må ikke forveksles med hinanden.

Debitor – Hvad betyder debitor?

En debitor er en juridisk enhed der skylder penge til nogen. I de fleste scenarier vil forbrugeren være en debitor, mens virksomheden vil være en kreditor. Uanset om du låner penge online, eller køber et dyrt fjernsyn på afbetaling. Hvis du har gæld, vil du derfor være en debitor.

Effektiv rente – Hvad betyder effektiv rente?

Den effektive rente (debitorrenten) defineres ved den årlige rente inklusiv renters rente. Det er en procentsats der har mange synonymer, hvilket blot styrker forvirringen hos mange. I lånemæssig sammenhæng vil det ofte være debitorrenten, der er nævnt på nettet. Den effektive rente giver en god indikation af prisniveauet, men det er helt klart de årlige omkostninger i procent (ÅOP) der er vigtigst.

Forbrugslån – Hvad betyder forbrugslån?

Forbrugslån er en bred betegnelse for en lånetype, hvor formålet er at købe forbrugsvarer. Det kan være et nyt køkken, en ferie eller dyr service. Uanset om du optager det online eller i banken, vil det typisk blive lavet uden du stiller sikkerhed bag. Det medfører et højere renteniveau end du fx. kender fra boligfinansiering.

Ansøgerkravene og frihedsgraderne til at bruge pengene som ønsket, kan være forskellige fra udbyder til udbyder. Hvis du har fortalt banken at forbrugslånet skal bruges på forbedringer af hjemmet, vil de nok ikke blive tilfredse med, hvis du tager på ferie for pengene. Online spørger firmaerne normalt ikke til formålet, så her har du fuld frihed over dit forbrugslån.

Fordring – Hvad betyder fordring?

De fleste danskere kender til begreberne gæld og tilgodehavender, og fordringer er faktisk et synonym for det samme. Der er blot tale om at du skylder penge til en kreditor.

Hovedstol – Hvad betyder hovedstol?

Hovedstolen er det pengebeløb du søger om. Hvis du søger 100.000 kr. vil hovedstolen være på dette beløb, alt efter om stiftelsesomkostninger fratrækkes eller tillægges. Af samme grund vil det disponible beløb altid være anderledes. Det er derfor du kan opleve at have søgt 100.000 kroner, men kun modtage fx. 99.200 på kontoen. Det kan være fordi et opstartsgebyr på 800 kr. er blevet fratrukket. Kort sagt er lånebeløb og hovedstol to begreber, der dækker det samme.

Kassekredit – Hvad betyder kassekredit?

Kassekreditten er en mulighed for at hæve et bestemt beløb i banken, op til en aftalt sum på fx. 20.000 eller 30.000 kr. Det er et godt alternativ til lån, da du kun betaler renter af det beløb du har trukket. På den måde er det et smart bidrag til hverdagen og de perioder, hvor du er presset rent økonomisk. Du bestemmer selv hvor udpræget du ønsker et benytte muligheden, men jo mindre du hæver eller jo kortere tid, desto færre renteomkostninger får du. Der er ingen tvivl om at en kassekredit kan være en rigtig god mulighed, i visse situationer.

Kreditor – Hvad betyder kreditor?

En kreditor er en juridisk enhed, der har penge til gode hos en person eller virksomhed. Hvis din gode ven skylder dig 2.000 kr. er du vedkommendes kreditor. Det er typisk diverse virksomheder som er kreditorer, mens den enkelte forbruger er debitoren. Det er kreditoren der kan sende dig i RKI eller Debitor Registret, såfremt du ikke betaler dine regninger og ikke svarer på deres rykkere.

Løbetid – Hvad betyder løbetid?

Løbetiden er den periode du vælger at have pengene. Online kan du vælge imellem løbetider på 5 dage til 180 måneder. Jo længere tid du har pengene, desto dyrere bliver det for dig, i form af flere renteomkostninger. Du bør derfor altid vælge den kortest mulige løbetid, uden du ender med en månedlig ydelse, der belaster din privatøkonomi.

Månedlig ydelse – Hvad betyder månedlig ydelse?

Den månedlige ydelse er det beløb du skal betale til långiveren. Ydelsen inkluderer afdraget, renterne, og bidrag hvis det er et realkreditlån. Det er altså det samlede beløb du skal betale, mens afdraget er den sum som din gæld nedskrives med.

Det er meget vigtigt at du vælger en månedlig ydelse, der er under dit rådighedsbeløb og hvor der er taget højde for uforudsete udgifter. Gør du ikke det, kan du komme til at sidde i saksen, hvor hver øre skal vendes for at få budgettet til at stemme.

Opstartsgebyr – Hvad betyder opstartsgebyr?

Opstartsgebyret er den pris du betaler for at få lånet oprettet og etableret. I banksektoren kan du se samme benævnt som etableringsgebyr. Begge dele dækker over det samme. At långiveren tager en pris for at ordne alt det praktiske & administrative papirarbejde, inden du kan få pengene udbetalt.

RKI – Hvad betyder RKI?

RKI er en betegnelse for danskere der har forsømt deres betalingsforpligtelser. Disse kaldes populært for dårlige betalere og det er noget som begrænser dine muligheder som forbruger, væsentligt. Du kan normalt ikke tegne nye abonnementer eller låne penge. I Danmark har vi to registre over dårlige betalere, kaldet Experian og Debitor Registret. Samtidig er der kommet hjemmesiden Dininfo.dk, hvor du kan tjekke dig selv som privatperson, hvis du er i tvivl om du er registreret.

Såfremt du er RKI-registeret er det en god idé at vide, hvilken kreditor(er) der har anmeldt dig og tage kontakt til dem, for at finde en afbetalingsløsning. Det er den eneste vej ud af din gældssituation.

ÅOP – Hvad betyder ÅOP?

ÅOP er en procentsats der viser lånets årlige omkostninger. Den præcise definition er Årlige Omkostninger i Procent (ÅOP) og er blevet lovpligtigt i Danmark, for at hjælpe danske forbrugere. Det gør det nemlig markant nemmere at sammenligne firmaer og vurdere hvem der er billigst. Noget der tidligere har været meget svært i lånebranchen. Af samme grund, bør du have ekstra fokus på ÅOP når du skal sammenligne og udvælge det bedste tilbud for dig.