Er du kommet i en situation, hvor udgifterne hober sig op, og du ikke helt kan følge med? Sidder du måske med ubetalte regninger, eller kan du ikke få råd til mad sidst på måneden?

Så kommer vi her med nogle tips til, hvordan du kan få bedre økonomisk overblik i hverdagen, og hvordan du kan få bedre styr på din privatøkonomi. Så kan du forhåbentligvis bedre håndtere dine udgifter, ligesom du muligvis kan få sparet penge op til det du drømmer om.

Få et økonomisk overblik

Når folk har økonomiske problemer skyldes det meget ofte, at de mangler overblik over deres egen privatøkonomi. Det kan der være mange forskellige årsager til såsom manglende viden, manglende overskud i hverdagen eller noget helt andet. Det vigtigste er dog, at du kommer tilbage på fode og får skabt dig et overblik over din nuværende økonomiske situation.

Det behøver hverken være en vanskelig eller tidskrævende opgave, og det kræver ikke, at du har nogen særlig økonomisk viden eller adgang til eksperthjælp. Har du meget svært ved at sætte dig ind i tingene, så kan det dog være en mulighed at bede en ven eller et familiemedlem om hjælp, så opgaven ikke bliver så tung for dig.

Økonomisk overblik vil altid være første skridt på vejen mod en sund privatøkonomi. Nedenunder giver vi dig et par redskaber du kan bruge for at danne dig et overblik, så du kan komme godt i gang.

Det gælder i første omgang om at lægge et budget, og dernæst at identificere dine udgifter og dit rådighedsbeløb.

Når det er gjort, så kan du begynde at planlægge dit forbrug og prioritere dine udgifter.

Læg et budget, selvom det er kedeligt

Vil du have overblik over din nuværende økonomiske situation, så kommer du ikke udenom at skulle lave et budget. Der findes rigtig mange måder at gøre det på, men du behøver ikke følge én specifik skabelon for at få et brugbart og meningsfyldt budget. En fornuftig måde at starte på er at finde ud af, hvor meget du tjener hver måned, og hvor meget du bruger. Du kan se begge dele på din konto ved at kigge på historikken, eller du kan finde gamle regninger, lønsedler og lignende frem.

Husk på, at din indtjening både inkluderer din løn, feriepenge, diverse tilskud og ydelser. Det er altså alle poster, der tikker ind på dine konti. Du kan med fordel tage gennemsnittet for det sidste år for at få et realistisk billede af din månedlige indtjening. Dine udgifter kan du ligeledes følge ved at kigge på dine konti.

Det er en god idé at dele udgifter op i forskellige kategorier såsom bolig, øvrige faste, mad og diverse. Du vælger helt selv, hvilke kategorier, du vil have, og hvor mange. På den måde kan du nemt og hurtigt identificere, hvilke områder, du måske kunne spare på.

Et budget er måske ikke det mest spændende at lægge, og det kan også kræve, at du sætter lidt tid af. Ikke desto mindre er det dog den eneste måde at få styr på privatøkonomien på, og det er et virkelig brugbart redskab, når du vil have flere penge mellem hænderne.

Alle bør kende deres rådighedsbeløb & udgiftsposter

Dit rådighedsbeløb er kort sagt de penge, du har tilbage, når alle faste udgifter er betalt – altså de penge, du kan bruge på dig selv og fornøjelser. Kender du din indtjening og dine udgifter, så kender du også automatisk dit rådighedsbeløb, da det er de resterende penge.

Det er en rigtig god idé at have kendskab til disse to poster, da de fortæller dig, hvad du egentlig har mulighed for at bruge på dig selv og diverse fornøjelser hver måned. Så undgår du nemmere overforbrug, og du er sikker på, at du får betalt de vigtigste udgifter først.