Ifølge nylige tal fra Finans Danmark er flere unge voksne i aldersgruppen 18 til 20 år blevet registreret som dårlige betalere i RKI. Dette er en bekymrende udvikling og understreger vigtigheden af at have en grundlæggende forståelse af økonomi, budgettering og renter allerede i en tidlig alder.

Pengeugen i 2023 blev officielt startet i marts af undervisningsminister Mattias Tesfaye. På Amager Fælled Skole i København fik 8. og 9. klasses elever besøg af ministeren, og efterfølgende modtog de undervisning i budgetter og renter af en række eksperter, herunder Nationalbankdirektør Signe Krogstrup, direktør for Finanstilsynet Jesper Berg og administrerende direktør i Finans Danmark Ulrik Nødgaard.

Pengeugen – Læring for de ældste klasser i folkeskolen

Pengeugen er et initiativ støttet af Finans Danmark og er beregnet til de ældste klasser i folkeskolen. Med specielt udviklet undervisningsmateriale og tilbud om gæsteundervisning fra bankrådgivere over hele landet får eleverne en introduktion til renter, budgetter og mere generelt finansiel forståelse.

Desværre viser nye tal fra Finans Danmark, at antallet af unge, som bliver registreret som dårlige betalere i RKI, er stigende for de unge mellem 18 og 20 år, selvom antallet generelt har været faldende de senere år.

”Det viser, hvor vigtigt det er at komme godt fra start i livet med sunde pengevaner. Finansiel forståelse er noget, man skal lære. Det er derfor, vi i Finans Danmark har udarbejdet undervisningsmateriale til folkeskolerne sammen med Danmarks Matematiklærerforening og undervisningsforlaget Forstå. Og jeg glæder mig over, at 600 skoler over hele landet har ønsket at få en bankrådgiver ud og gæsteundervise i klasserne.

Det er en samfundsopgave at klæde vores børn og unge på i forhold til at træffe fornuftige, økonomiske valg. Den opgave er vi stolte af at hjælpe til med.” siger Stine Luise Goll, PA- og Kommunikationsdirektør i Finans Danmark.

Husleje, rejser og køb på afbetaling

Årsagerne til, at unge mennesker i stigende grad bliver registreret i RKI skyldes primært manglende betaling af husleje, gæld til rejser og butikskøb samt gæld til app-tjenester og hjemmesider. Derudover er antallet af lån med afdrag, som unge tager, og som fører til RKI-registrering, også stigende.

”Mange udfordringer rammer i disse år de unges økonomi – coronanedlukninger efterfulgt af genåbning, store stigninger i priser og renter samt dystre udsigter for fremtiden. Det kommer til med oven i de andre udfordringer, som mange unge møder, når de flytter hjemmefra og skal få økonomien til at hænge sammen.

Det er en opgave, de unge skal klædes godt på til. Ellers kan det gå galt. Det viser tallene desværre.” siger analysechef i Finans Danmark, Christian Heebøll Hammer.

For at undgå at blive registreret i RKI bør unge mennesker være opmærksomme på deres udgifter og sikre, at de altid betaler deres regninger til tiden. Desuden er det vigtigt at tænke over, hvor mange lån med afdrag man tager, og om man har råd til at tilbagebetale dem. Ved at være bevidste om deres økonomiske situation og træffe ansvarlige beslutninger kan unge mennesker undgå at falde i gældsfælden og undgå registrering i RKI.