Har du brug for at tage et lån, er der en række begreber, som er gode at have styr på, inden du springer ud i låneprocessen. Markedet kan til tider virke uoverskuelig og her kan et kendskab til begreber hjælpe dig godt på vej.
Vi har set nærmere på en række af de mest udbredte og relevante låneord, som du bør kende til som forbruger. Læs om dem her.
Kreditbeløb
Det samlede kreditbeløb, er det beløb du ender med at få udbetalt. Det er altså de penge, du låner, fratrukket alle stiftelsesomkostninger. Stiftelsen koster typisk omkring 500 – 800 kroner.
Løbetid
Den periode, du har til at betale dit lån tilbage igen, kaldes for løbetid. Løbetiden afhænger af, hvor stort et lån, du tager. For det meste er der en kort løbetid på små lånebeløb, og en længere løbetid på større beløb. Det er forskellige fra udbyder til udbyder, hvor lang en løbetid, du kan få.
På nettet kan den svinge mellem 15 dage til 180 måneder, alt efter hvem du vælger. Du har derfor en bred vifte af valgmuligheder som kunde.
Oprettelsesgebyr
Oprettelsesgebyret er et engangsbeløb, du betaler, når lånet bliver oprettet. Oprettelsesgebyret varierer fra udbyder til udbyder.
Som du kan se i vores oversigt kan det svinge fra 495 til 800 kroner, alt efter hvem du ansøger hos.
Kreditomkostninger
Kreditomkostninger er det, du betaler, for at kunne låne dine penge. Kreditomkostninger er det samme som ÅOP, men beregnet i kroner og øre i stedet for procent. Det beløb, du skal betale tilbage, er både kreditbeløbet og kreditomkostningerne.
ÅOP
ÅOP står for Årlige Omkostninger i procent. Alle banker og låneudbydere skal oplyse ÅOP, når de tilbyder finansielle produkter, og derfor er det let at holde øje med. De årlige omkostninger indebærer både renter, gebyrer, stiftelsesomkostninger og alle de andre små beløb, det koster dig at tage lånet. Find det lån, der har den laveste ÅOP, for at finde den billigste løsning.
Debitorrenten
Debitorrenten er den årlige effektive rente. Det er den rente, du betaler, plus renters rente. Den fremgår vejledende på alle de forskellige firmaers hjemmesider.
Kreditvurdering
En kreditvurdering er noget, låneudbyderen eller banken, foretager for at sikre sig, at du kan betale dit pengene tilbage igen. En del af kreditvurderingen er at sikre, at dit navn ikke registreret i RKI, som er et register over dårlige betalere i Danmark. Har du dit navn registreret, er det ikke muligt at ansøge. Derudover bliver der brugt lønsedler, årsopgørelser og budgetter til at finde ud af, om du kan tage et lån.
Som udgangspunkt er banken langt mere detaljerede i deres kreditvurdering, mens online udbyderne stiller færre spørgsmål og “blot” skal have dokumenteret den angivne indkomst.